Közösségi irodából dolgozni növeli hatékonyságunkat és motivációnkat?

The Other WorkSpace - Logo - Dark Grey Color

Álljunk meg egy pillanatra és gondoljunk bele, vajon mennyire vagyunk hatékonyak a munkánban, hogyan érezzük magunkat a reggeli kezdés pillanatában, majd az egész nap során. Mennyiben befolyásolná ezt, ha egy közösségi irodában lennénk – segítene hatékonyabbnak és motiváltabbnak lenni?

Még mielőtt belevágnánk ebbe a témába, tisztázzuk, hogy mi is az a közösségi iroda.

Egyszerűen megfogalmazva, a közösségi iroda egy közös tér, amelyben sokféle munkavállaló rengeteg fajta projekten dolgozik, egymás közt megosztva a teret, az irodát, és a felszereléseket.

Rendben, most, hogy ezt tisztáztuk, nézzük az alábbi kérdéseket: milyen előnyei vannak egy közösségi irodának? Mennyiben befolyásolja teljesítményünket és elégedettségünket? Próbáljunk meg ezekre a kérdésekre válalszt találni (nem akármilyen forrásból szerezve az ötleteket)!

A Harvard Business Review szerint, a közösségi irodai munkavégzés nagy mértékben növeli a munkateljesítményt, de nem is csak erről lenne szó a közösségi irodák tagjai szerint. A Harvard Business Review által elemzett kutatásban nyilatkozó coworker-ek több kulcsfontosságú előnyre is felhívták a figyelmet.

De miért hatna ki a hatékonyságunkra és motivációnkra egy közösségi iroda tagsága?

Szóval miért is van egy ez így? Miért növeli ennyire a hatékonyságot egy megosztott, közösségi tér, ahol különböző szakterületben tevékenykedő cégek, szabadúszók, vagy egyéni vállalkozók dolgoznak? Honnan lenne egy közösségi irodának ilyen “ereje”?

Az egyik lehetséges válasz, hogy egy közösségi irodában dolgozó emberek, a legtöbb esetben a szívükhöz közeli projekten dolgoznak és munkájukban értelmet látnak. (ezt egy példával ellátva: nem egy multi irodájában ülve ugyanazt a táblázatot töltjük ki nap mint nap, hanem az általunk választott és kedvelt projekten dolgozhatunk). De ezen az alapszimpátián kívül, a kutatásban résztvevő közösségi irodák tagjai, az irodához való hozzáállásban is nagy motivációt találtak: saját maguk lehetnek az irodában (amit mi is csak támogatni tudunk).

thriving in coworking and efficiency közösségi iroda motiváció haladás - passion led us here - motivation

Önmagad lehetsz, csak arra kell összpontosítani ami Neked fontos

Ellentétben egy hagyományos irodákkal, egy közösségi irodában különböző munkavállalók sokféle projektet valósít meg. Mivel nincsenek cégen belüli konfliktusok és az irodai politikával sem kell foglalkozni, az itt dolgozóknak nem kell az irodai megfelelésre törekedniük, csak saját projekteikkel foglalkozniuk, és arra koncentrálni ami igazán fontos. Illetve a különféle szakterületben dolgozó közösségi iroda tagok, tudásukkal segíthetik más iroda tagokat ami saját munkájuk identitását, és önbizalmukat is megerősíti.

Nyitott közösség a Közösségi Irodában

Egy közösségi irodában általában egymásra nyitott munkavállalók dolgoznak, ahol egymás segítése, és ezáltal egymás teljesítményének növelése teljesen elfogadott. Minden coworkernek megvan a saját tudása és tehetsége, melyet, ha ideje engedi felhasználhat mások megsegítésére.

A közösségi irodát uraló értékek

Milyen értékek uralják a közösségi irodákat? Közösség, kollaboráció, fejlődés, és fenntarthatóság. Ha utóbbiak közül mind megvalósul, akkor a munka és az atmoszféra érzékelése nagyban hozzájárul az emberek motivációjának növelésében.

Nyilván az okok között az is szerepel, hogy egy coworking irodában teljesen magad osztod be az idődet. Általában a közösségi irodák a hét minden napján 0-24 várják a lelkes dolgozókat. A munkavállalók eldönthetik, mikor tartanak egy hosszabb szünetet, mikor dolgoznak sokkal keményebben (ha éppen egy szoros határidőt kell tartani). Eldönthetik, hogy egy csendes helyen szeretnének fókuszálni, vagy egy megosztott asztalnál másokkal együtt eredményeket elérni. És ha egy nap éppen egy kávézóból vagy otthonról szeretnék munkájukat végezni ezt bármilyen negatív következmény nélkül megtehetik.

thriving in coworking and efficiency közösségi iroda motiváció haladás

Míg a coworking iroda biztosítja tagjainak ezt a fajta autonómiát, a közösségi tér mégis biztosít egy struktúrát, melyre támaszkodhatnak a munkavállalók. A túl sok autonómia rombolhatja a hatékonyságot (amit már valamennyien biztosan megtapasztaltunk), hiszen hiányzik egy hagyományos iroda megszokott rutinja. A kutatásban a közösségi irodák tagjai beszámoltak arról, hogy a közösség segít megteremteni egy motiváló struktúrát és fegyelmet, mely elengedhetetlen a hatékony munkavégzéshez. Így paradox módon coworking tér korlátozott formája optimális mértékű strukturáltságot tesz lehetővé a független munkavállalók számára.

Egy igazi közösség tagjaivá válnak a tagok. A másokkal való kapcsolódás még egy oka annak, hogy a tagok szívesebben dolgoznak egy közösségi irodából, minthogy ingyenesen végezzék munkájukat otthonukból, vagy egy különálló irodát béreljenek. Minden coworking irodának megvan a maga egyedi hangulata, melynek kialakításához a vezetők nagymértékben hozzájárulnak. Az egyedülálló atmoszféra megteremtése hozzájárul a coworkerek igényeinek megvalósításához, és azáltal motivációjuk és hatékonyságuk növeléséhez.

Fontos kiemelni, hogy a szocializáció nem kötelező vagy erőltetett. A tagok eldönthetik mennyire vesznek részt a közösségi életben. Ha szeretnél, mindíg fogsz találni partnert, akivel tarthatsz egy közös szünetet, megihattok egy kávét, de ha egyedül szeretnél dolgozni, teljes fókuszáltságban, azt is megteheted. A kutatások szerint, azok, akik inkább magányosan dolgoznak, szintén is érzik a közösség identitását, mely a fenti okból ered. A közösség mindig is ott lesz, a Te döntésed mikor, mennyire szeretnél tagja lenni.

Tehát hogyan tudnánk megválaszolni a kezdeti kérdést?

Miért növelik a közösségi irodák hatékonyságunkat és motivációnkat?

Azt mondhatjuk, hogy a jól megtervezett munkakörnyezet, a saját munkatapasztalat kombinációja adja a legfőbb okot arra, hogy a közösségi iroda képes tagjai hatékonyságának és motivációjának befolyásolására.

A hatékonyság növelése szempontjából azonban a legfontosabb, hogy a munkavállalók jelentős autonómiával rendelkeznek és teljes mértékben önmaguk lehetnek a munkahelyükön. Hogy saját magad lehess, de mégse zárj ki minden struktúrát a munkából (közösségi irodából dolgozva), nagy mértékben befolyásolja a mindennapjaidat de, hogy ezt kiderítsd sajátmagadnak, általában egy kis idő szokott kelleni.

hasonló cikkek

A The Other WorkSpace egy Budapesti közösségi iroda. Miért vágtunk ebbe bele? Ennek a hosszú verzióját a Facebookon leírtunk a bátrabb olvasóknak.

De röviden arról van szó, hogy szeretnénk a tagjaink munkanapjait örömmel telivé tenni!

Viszont ha Te nem a The Other WorkSpace-ből dolgozol, az se baj, és reméljük a cikkeink segítenek Neked hatékonyan tölteni a napot, vagy legalább felvidítanak kicsit!

kérdésed van? Írj ránk bátran!

We just want to let you know that we use cookies and plugins to provide visitors of our website with the best possible experience.

We just want to let you know that we use cookies and plugins to provide visitors of our website with the best possible experience. ​